ساخت گیت OR

یکی دیگر از گیت های پایه در مدارات منطقی گیت OR است که نماد آن در مدارها به شکل زیر است:

 

Untitled-1

عملکرد

عملکرد این گیت به این صورت است که اگر حداقل یکی از ورودی های آن در حالت فعال منطقی(حدود ۵ ولت) قرار گیرد، خروجی نیز یکِ منطقی خواهد شد. این گیت در صورتی مقدار صفرِ منطقی تولید می کند که تمام ورودی های آن در حالت غیرفعال(حدود ۰ ولت) باشند. جهت آشنایی با ساختمان داخلی این گیت به معادل مدار ترانزیستوری آن که در شکل زیر نشان داده شده است، دقت نمایید:

 

 

or-gate

در مدار شکل بالا اگر ورودی هر کدام از ترانزیستورها مقدار یکِ منطقی دریافت کند، آن ترانزیستور به اشباع رفته و در نتیجه کلکتور و امیتر آن به هم متصل می شود و ترانزیستور مانند یک کلید بسته(اتصال کوتاه) جریان الکتریکی را از خود عبور داده و در نهایت افت ولتاژ بر روی مقاومت ۵ کیلو اهمی(خروجی) حدود ۵ ولت می شود که به معنای یکِ منطقی است. بدیهی است که اگر هیچ یک از ورودی ها در حال یکِ منطقی قرار نگیرد(حدود ۰ ولت شود) هیچ مسیری برای عبور جریان الکتریکی از منبع به مقاومت ۵ کیلو اهمی(خروجی) بوجود نمی آید و در نتیجه خروجی مقدار صفرِ منطقی را خواهد داشت.


استفاده از مدار مجتمع(IC) گیت OR

معروفترین آی سی برای گیت OR آی سی ۷۴۳۲ از خانواده TTL می باشد. همانطور که در شکل زیر می بینید، این آی سی از ۴ عدد گیت OR که هر کدام دارای ۲ ورودی می باشند، تشکیل شده است. ورودی و خروجی این گیت ها به همراه پایه های منبع تغذیه در شکل زیر نشان داده شده است:

 

Ttl_inside_7432

 

زمانی که از آی سی های TTL استفاده می کنید، دقت نمایید که جریان خروجی محدود بوده و در حدود چند میلی آمپر است. اگر به جریان های بالاتر نیاز دارید، از مدار ترانزیستوری به جای IC استفاده کنید.
موفق و پیروز باشید…

دیدگاهی در “ساخت گیت OR

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *