ساخت گیت NOT

نماد گیت NOT

گیت NOT ساده ترین گیت منطقی است. نماد این گیت در مدارها مانند شکل زیر است:

NOT-gt

معادل ترانزیستوری

این گیت، یک ورودی و یک خروجی دارد. عملکرد آن به اینصورت است که همواره وضعیت خروجی آن مخالف ورودی خواهد بود. یعنی اگر ورودی آن مقدار یک منطقی(یعنی حدود ۵ ولت) باشد، خروجی آن صفر منطقی(در  حدود صفر ولت) و در صورتی که ورودی آن صفر منطقی باشد، خروجی آن یک منطقی خواهد بود. برای ساخت این گیت می توانیم از یک عدد ترانزیستور و دو عدد مقاومت الکتریکی کمک بگیریم. به مدار زیر توجه کنید:

not-gate

عملکرد مدار فوق به اینصورت است که اگر در ورودی(INPUT) ولتاژی حدود ۵ ولت اعمال شود، ترانزیستور را به حالت اشباع برده و باعث می شود که از نظر الکتریکی کلکتور و امیتر ترانزیستور به هم متصل شوند. زیرا ترانزیستور در حالت اشباع مانند یک کلید بسته(اتصال کوتاه) عمل می‌کند. در این شرایط خروجی(OUTPUT) همان ولتاژ حدود صفر ولت خواهد بود. از طرفی اگر به ورودی ولتاژی حدود صفر ولت اعمال شود، ترانزیستور به حالت قطع می رود که در این حالت از نظر الکتریکی، پیوند بین کلکتور و امیتر به طور کلی از هم جدا شده و در نتیجه خروجی(OUTPUT) ولتاژی حدود ۵ ولت که همان ولتاژ منبع تغذیه است، خواهیم داشت.

[divider]

استفاده از مدارمجتمع(IC) گیت NOT

به عنوان معروفترین آی سی برای گیت NOT می توان به آی سی ۷۴۰۴ از خانواده TTL اشاره کرد. این آی سی دارای ۶ گیت NOT می باشد که ورودی و خروجی آنها به همراه پایه های منبع تغذیه در شکل زیر نشان داده شده است:

not

هنگامی که از آی سی های TTL استفاده می کنید، دقت نمایید که جریان خروجی محدود بوده و در حدود چند میلی آمپر است. با این جریان محدود نهایتا بتوانید یک دیود LED کوچک را روشن کنید. برای مصارف دیگر، مثلا روشن خاموش کردن دستگاهی دیگر، حتما از مدارات تقویت کننده استفاده کنید.

همچنین برای آگاهی از عملکرد سایر گیت‌های منطقی می‌توانید به دسته مربوطه مراجعه کنید.
موفق و پیروز باشید…

7 دیدگاه دربارهٔ «ساخت گیت NOT;

  1. سلام من می خوام با دو تا ترانزیستور که با هم موازی اند دو تا مدار نات جدا از هم درست کنم ولی به محض وصل شدن جریان و اتفاق افتادن اولین نات جریان کل مدار قطع می شود باید چه کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *